Olcsó
és hagyományos ételek
Manapság
általános szokás, hogy az ételek receptjeit megjelenítő honlapok és blogok külön
kiemelik a hagyományos ételeket, illetve az olcsó ételek receptjeit. Az olyan
időszakokban, amikor az emberek számára fontosak az olcsó dolgok, az olcsó
ételek sem lehetnek kivételek. Ennek ellenére fontos a hagyományos ízek
megtartása. Az emberek szeretik a magyaros ízű hagyományos ételeket, de
ugyanakkor azt is szem előtt kell tartani, hogy az olcsó dolgokat engedhetik
meg maguknak.
Sokan
úgy gondolják, hogy a hagyományos ételek és az olcsó ételek két külön világ. Ez
nem igaz. A nemzeti, hagyományos, magyaros ízű ételek a legtöbbször olcsó
ételek is.
A
nagyszüleink is úgy készítettek olcsó és finom ételt, hogy az ételekhez a saját
maguk által termelt krumplit és főzelékféléket használták fel. Ma is a
legolcsóbb ételek krumpliból készülnek. Ma már ezek az ételek a hagyományos
magyar konyha jellegzetes és meghatározó ételei is. Olcsók, de ugyanakkor
finomak is.
------------------------------------------------------------
Csirke
rizses hús
Hozzávalók:
4 db csirke
comb,
2db szárny
3 dl rizs
1 nagy fej
vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 csokor petrezselyem
só,bors,
vegeta
A hagymát 2
e.k.olajon megdinszteljük a répával együtt, majd rátesszük a húst és tovább
pároljuk, rátesszük a sót borsot,és a vegetát,ha a hús még nem egészen puha
akkor hozzáadjuk a rizst és az apróra vágott petrezselyem zöldet,felengedjük
dupla annyi vízzel mint a rizs kb 20-25 perc alatt megpuhul a rizs,és máris
tálalhatjuk.
----------------------------
Krumpli leves gombóccal
A leves hozzávalói
2 db répa
2 db petrezselyem gyökér
1 kisebb fej hagyma
30 dkg krumpli
1, 1,5 k.k só
1,5 k.k. pirospaprika
1.k.k szemes kömény
1 csokor petrezselyem
1 e.k zsír
A gombóc hozzávalói
50 dkg krumpli
15 dkg rétes liszt
2 dkg zsír
1.k.k só
Elkészítés:
Először a
krumplit tegyük fel főni a gombócnak,kockára vágjuk a krumplit felöntjük annyi
vízzel,hogy ellepje tegyük bele a sót,ha megfőtt akkor nyomjuk át krumpli
nyomón ,és hagyjuk kihűlni.Ha már kihűlt akkor tegyük hozzá a lisztet. Kis
gombócokat formálunk belőle,ha megfőtt a levesünk akkor beletesszük,és
megfőzzük.
A zöldségeket hosszában únyi vastagra vágjuk,
a krumplit kockára, a zsírt felolvasztjuk, beledobjuk a köményt amikor pattog
akkor beletesszük a zöldségeket,és a krumplit . Állandó keverés mellett
pirítjuk ha már van egy kis
színe akkor
rátesszük a pirospaprikát,és felengedjük a krumpli levével,majd pótoljuk a
többit vízzel,sózzuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése